God’s Golden Acre

God’s Golden Acre Garyp-Sumar

In memoriam: Heather Reynolds

Als kind al oog voor de zwakkeren

In 1952 werd Heather Reynolds geboren in Kwa-Zulu Natal, Zuid Afrika. Heather groeide op tussen de Zulu’s, waar ze als een van de weinige blanken een opvallende verschijning was. In die tijd was het een taboe om je als blanke met de lokale bevolking te mengen, maar Heather had toen al een oog voor de zwakkeren. Zo bracht ze snoep naar de armere kinderen en vertelde onder grote belangstelling uitgebreide verhalen.

Een bewogen jeugd
In haar eerste 25 levensjaren kwam Heather voor veel uitdagingen te staan. Ze gleed door de vele tegenslagen steeds verder af en kwam mijlenver van God te staan. Totdat ze in 1979 met de man van haar leven trouwde: Patrick Reynolds. Hij zorgde voor de ommekeer in haar leven, samen met het zware verkeersongeval waar Heather en haar zoon wonderbaarlijk genoeg ongeschonden uitkwamen.

De roeping van God
Heather maakte carrière en werd een zeer succesvol zakenvrouw. In 1993 reisde ze voor zaken af naar Oeganda. Op de laatste dag had ze wat vrije tijd over en reed ze naar een afgelegen dorpje. Daar zag ze een jongen op een mat in een hutje liggen. Hij had waarschijnlijk nog minder dan een dag te leven. Zijn lichaam was bedekt met een vuil laken. Heather staarde lang in zijn grote verdrietige ogen en beloofde: “God, vanaf deze dag zal ik elk kind in nood helpen, elk kind dat een thuis nodig heeft, elk kind dat mijn pad kruist.”

Een thuis voor meer dan 90 kinderen
Vanaf dat moment veranderde Heather’s leven drastisch. Ze richtte Gods Golden Acre op: een thuis voor kwetsbare (wees)kinderen, wiens levens verwoest zijn door de HIV/AIDS pandemie, armoede en geweld. In 1997 had ze al 30 kinderen onder haar hoede. Niet veel later waren dit er al 90. Daar bovenop komen nog de talloze gezinnen die ze ondersteunt in de ‘Valley of a 1000 Hills’, maar ook de werkgelegenheid die ze op het weeshuis heeft gecreëerd. Duizenden mensen hebben hun leven aan Gods Golden Acre én Heather Reynolds te danken.

Betrokkenheid met Nederland
In 2000 en 2009 vertrok een groep Garypers naar Gods Golden Acre om Heather in haar werk te ondersteunen. Haar toewijding, geloof en naastenliefde heeft een diepe indruk achtergelaten op beide groepen. Sindsdien is Garyp, en inmiddels ook Sumar, bijzonder verbonden met Heather’s werk. Tot op de dag van vandaag worden er nog inzamelingsacties georganiseerd om Gods Golden Acre te ondersteunen.

Blij om naar huis te gaan
De afgelopen jaren kampte Heather met veel gezondheidsproblemen. Afgelopen januari 2020 werd Heather in het ziekenhuis opgenomen. Na veel onderzoeken werd in maart bekend dat er sprake was van uitgezaaide blaaskanker. Op 3 april 2020 overleed Heather Reynolds in het bijzijn van haar familie.

We zijn terneergeslagen en intens verdrietig door dit trieste nieuws. Eén van de meest bijzondere personen uit ons leven is er niet meer. We kunnen echter hoop putten uit de woorden die ze in 2009 in ons bijzijn sprak: “Niet verdrietig zijn, wie is er nou niet blij om naar huis te gaan?”. Welkom thuis Heather. Tot later.