Sietske Koole – de Boer

Vakantie

“ Waar gaan jullie dit jaar heen?”, een veel gestelde vraag als je richting de vakantieperiodes gaat. Vakantie…,  zo ’n woord waar eenieder gelijk een beeld bij heeft, maar wat voor eenieder ook weer een verschillend beeld geeft. Vakantie komt van het Latijnse woord vacantia, wat vrij van verplichtingen betekent.

Vrij van verplichtingen, dat is dus vakantie. Alles even loslaten en rust zoeken. Het mooie is wel dat je daar niet per se voor naar de andere kant van de wereld hoeft te vliegen of dat je daarvoor uren en uren in de auto moet zitten.

Het ligt binnen handbereik. Gewoon bij je thuis, bij jezelf.

In de Bijbel komt het woord vakantie helemaal niet voor. Maar er zijn veel bijbelteksten die aangeven hoe belangrijk het is om rust te nemen. Rust op zondag, rust in stilte, rust in gebed. Rust…, vrij zijn van verplichtingen.

Hoe moeilijk is dat! Kun je loslaten?
Onderscheid maken tussen wat er wel en wat er niet toe doet?

Is rust nemen uren achter een Playstation, tablet of telefoon zitten? Is rust nemen toch nog even de mail van je werk tussendoor checken? Is rust nemen bezig zijn om de mooiste selfies te schieten om zo ieder uur een nieuwe foto op Instagram te plaatsen?

Ik denk van niet. Rust heeft te maken met loslaten. Te vertrouwen. De stilte te zoeken, en dan alleen maar te luisteren. Heel stil, gewoon niks. Het kan beangstigen, maar je mag erop vertrouwen zo de mooiste dingen te kunnen horen.

Het is niet voor niets dat Jezus vele malen in de Bijbel rust zoekt. Soms uren biddend, andere momenten ‘eenzaam’ dwalend. Eenzaam tussen haakjes. Ik geloof namelijk niet dat Jezus zich op die momenten eenzaam voelde. Juist dan, voelde hij zich verbonden met Zijn Vader. Op die manier kon hij delen wat er in hem rond dwarrelde.

En zo is het met ons eveneens. Zoveel gedachten en activiteiten die ons omklemmen. Laat los, zoek net als Jezus de rust en doe dat op momenten ook alleen. Begin daar gewoon thuis mee. Niet in in Frankrijk, op de Veluwe of waar dan ook. Nee, gewoon op zondag, op alle dagen van de week. Deel in gebed, Hij luistert ernaar, ervaar de rust. Dat is pas vacantia!

Dominee Kroon en ik wensen u allen een rustgevende vakantie.

Groetnis!

Sietske Koole